Залізо: мікроелемент з високим пріоритетом важливості

Макро - та мікроелементи: будівельний матеріал людського тіла Всі клітини і тканини людини складаються з різних хімічних елементів та їх сполук. Вони є основою всіх процесів, починаючи з росту і розвитку організму і закінчуючи обміном речовин. Ці елементи надходять в наш організм разом з їжею, водою і повітрям і служать будівельним матеріалом для клітин, беруть участь в біохімічних процесах, а після реалізації всіх своїх функцій виводяться з організму. Як можна здогадатися з назви, макроелементи нам потрібні в більшому обсязі — в організмі концентрація кожного з них перевищує 0,01%. В цілому, для життєдіяльності людини необхідно близько 12 макроелементів. Кисень, вуглець, азот, водень називаються біогенними, вони входять до складу практично всіх органічних речовин. Інші макроелементи — це фосфор, кальцій, магній, хлор, натрій, калій, сірка. Мікроелементи сконцентровані в нашому тілі в менших обсягах — від 0,00001% до 0,001%. Цю групу складають залізо, фтор, мідь, марганець, хром, цинк, алюміній, ртуть, свинець, нікель, йод, молібден, селен і кобальт. Кожен з них може бути присутнім в нашому тілі в обсязі від сотень міліграмів до декількох грам. Однак, незважаючи на гадану незначність обсягу, кожен мікроелемент має суттєве значення у виконанні життєво важливих функцій організму. Залізо як ключовий мікроелемент у складі організму людини Залізо — біологічно значимий, корисний мікроелемент для людини. Воно входить до складу великої кількості білків і ферментів, які забезпечують можливість дихання, синтез ДНК, метаболізм холестерину, імунні та ферментативні реакції. Мікроелемент залізо необхідний для забезпечення доставки кисню в тканини, органи і системи людини. Значну частку цього мікроелемента (майже 70%) містить гемоглобін, близько 26% зберігається у вигляді феритину і гемосидерину. Ці пігменти використовуються для складування заліза в печінці і селезінці, а феритин додатково відкладається ще і в кістковому мозку. Близько 4% металу зв'язується з білком міоглобіном, резервуючим запаси кисню в м'язах. Нарешті, зовсім невелика частина заліза (близько 0,6%) зосереджена в трансферрине, який забезпечує зв'язування мікроелементів і транспорт до місць накопичення. Норми вмісту мікроелемента В організмі людини залізо міститься в кількості 4-6 грамів. Цієї кількості цілком вистачає для правильного виконання всіх покладених на нього природою функцій. Зазначений запас заліза регулярно поповнюється, а його надлишки своєчасно виводяться з організму природним чином. Чи можна бути впевненими, що залізо як мікроелемент присутня в нашому організмі в необхідному обсязі? Це легко визначити за допомогою лабораторних аналізів. Загальний аналіз крові дає уявлення про рівень гемоглобіну. Вимірюється ця величина в грамах на літр (г/л). Щоб дізнатися рівень гемоглобіну, досить здати кров з пальця, але більш точно показник визначається при аналізі венозної крові. Який же показник вмісту заліза в крові є нормою? Це визначається безліччю факторів. У людей різної статі, віку, росту, ваги нормативні показники суттєво відрізняються. Так, норма вмісту мікроелемента заліза в крові новонароджених знаходиться в межах 11-36 мкмоль/л при рівні гемоглобіну 220 г/л. Діти 1-2 років мають більш низькі показники норми: від 7 до 18 мкмоль/л. Діти 2-14 років можуть бути впевнені, що володіють достатньою кількістю заліза в організмі при показниках 9-22 мкмоль/л. Нормальним рівнем гемоглобіну у дітей цієї вікової категорії вважається 110-150 г/л. Норма заліза в крові жінки становить від 9 до 30 мкмоль/л при рівні гемоглобіну в межах 120-150 г/л. У вагітних жінок допустимо зниження рівня гемоглобіну до 110-140 г/л, адже в цей часовий відрізок істотно збільшується витрачання заліза для потреб майбутнього малюка. Материнські «залізні запаси» продовжують виснажуватися і під час грудного вигодовування. Норма заліза в крові чоловіка — від 11 до 31 мкмоль/л при концентрації гемоглобіну 130-170 г/л. Більш високі нормативні показники пояснюються значною мірою дією чоловічого гормону тестостерону, а також більш високими фізичними потребами. Добова норма споживання заліза Залізо — це мікроелемент, рівень якого потрібно постійно підтримувати і регулярно заповнювати. Іншими словами, необхідно щодня споживати певний обсяг цього мікроелемента, що міститься в нашій їжі. Варто відзначити, що щоденні нормативи споживання заліза суттєво відрізняються для людей різної статі, віку і способу життя. Новонароджені малюки до 6-місячного віку повинні поповнювати свої запаси на 0,25 мг на день, адже з моменту появи на світ вони володіють великим власним запасом заліза. Потім щоденна норма заліза поступово збільшується, і після півроку досягає до 4 мг. Починаючи з однорічного і до підліткового віку, норма споживання заліза наближається до 10-13 мг/добу. У 15-17 років дівчаткам кожен день необхідно 20 мг, а хлопчикам — 15 мг. Норма споживання заліза на добу для дорослих знаходиться в діапазоні від 10 до 30 мг, при цьому чоловікам рекомендується споживати 10-12 мг, а жінкам — від 20 до 30 мг. Така суттєва різниця пов'язана з тим, що організм жінки щомісяця втрачає велику кількість цього мікроелемента разом з менструальними виділеннями. У літньому віці і чоловіки, і жінки можуть керуватися єдиними нормами добового споживання заліза. Бувають ситуації, коли добові норми збільшуються. Наприклад, жінкам у період вагітності та годування груддю потрібно до 33 мг мікроелемента в добу. Приводом для збільшення добового споживання заліза можуть послужити також значні фізичні навантаження, рясні крововтрати з-за травм, операцій, донорства крові. Необхідно споживати залізо понад денної норми людям, страждаючим хронічними кровотечами, а також які проживають або працюють у високогірних районах. Цей корисний мікроелемент для людини у харчових продуктах може бути представлений в різних формах. Найбільш поширене так зване тривалентне залізо, має бурі відтінки. Двовалентне залізо, як правило, світлого зеленого кольору, добре засвоюється організмом, але вступивши в контакт з повітрям, миттєво окислюється, перетворюючись у тривалентне залізо. Яскравим прикладом такого перетворення служить багате залізом яблуко, зріз якого на повітрі темніє. У кислому середовищі шлунка тривалентне залізо трансформується назад в двовалентне, що і дозволяє йому всмоктуватися в кишечнику і заповнювати щоденні потреби організму. Продукти, що містять залізо Головна вимога своєчасного надходження в організм усіх необхідних речовин — здорове харчування. Тому, щоб не допустити формування залізодефіцитних станів, слід збагатити свій раціон продуктами, що містять залізо та ферменти, які потрібні для його повноцінного засвоєння. З продуктами тваринного походження ми отримуємо органічне двовалентне гемове залізо. Воно відрізняється хорошим всмоктуванням — до 30%, і на його засвоєння майже не впливають інші складові харчових продуктів. Великий обсяг корисної гемового заліза є в м'ясі і субпродуктах з яловичини, баранини, кролятини, свинини, птиці, а також в рибі і морепродуктах. Дуже рекомендуються до регулярного вживання яловича печінка і нирки, в яких крім заліза, містяться мідь, вітаміни А, С і групи В, що допомагає найбільш ефективному засвоєнню мікроелемента. Мідії і устриці також містять мікроелемент потрібний у великих кількостях. Інша форма — це неорганічне негемовое залізо, яке є складовою частиною продуктів рослинного походження. У них представлена вільна іонна форма двовалентного або тривалентного заліза. Отримати необхідну норму мікроелемента з цієї групи дуже складно, так як негемовое залізо набагато гірше засвоюється. Однак і тут є свої чемпіони. Наприклад, гречка, яку рекомендується споживати у вигляді каші або розмеленого порошку. Ефективно допомагають людині відновити запаси заліза такі продукти, як гранат, яблуко, буряк, селера, цільні злаки, бобові культури, горіхи. Але вся рослинна їжа, багата залізом, може служити профілактикою тільки при щоденному прийомі і у достатньому обсязі. Погодьтеся, на практиці це здійснити досить непросто. На який-небудь день з початку щоденного споживання гречки і яблучного соку вони просто «стануть поперек горла». Важливо пам'ятати, що тривалентне залізо з рослинної їжі може бути засвоєне людиною лише за допомогою органічних кислот. Чаще всего, речь идет об аскорбиновой кислоте (витамине С), которую содержат многие ягоды, фрукты и овощи. Однако запасы витамина С значительно истощаются при длительном хранении, а также при тепловой обработке. Поэтому потребуется употреблять свежие фрукты и овощи в сыром виде, а в качестве заправки для салатов использовать не майонез или сметану, а свежевыжатые соки из апельсина, грейпфрута и граната. С другой стороны, если постоянно потреблять фруктово-овощную пищу в сыром виде, однажды вы испортите желудочно-кишечный тракт. Істотну допомогу в засвоєнні мікроелемента надає фолієва кислота, пепсин і мідь. Дуже корисно запивати страви з залізовмісних продуктів різними соками або морсами, багаті аскорбіновою кислотою. Благотворно на всмоктування заліза впливає цибулю, адже він — джерело різних вітамінів. Не можна забувати і про антагоністах заліза, що перешкоджають його засвоєнню організмом. Таких чимало. Наприклад, високі концентрації вітаміну Е і цинку. Такі напої, як кава, чорний і зелений чай істотно знижують можливості засвоїти цей мікроелемент. Взаимно исключают усвоение друг друга кальций и железо. Например, неэффективным для восполнения дефицита железа или кальция будет такое блюдо, как гречка с молоком, ведь организм не сможет усвоить ни железо из гречки, ни кальций из молока. Необходимо разделять прием железосодержащих и молочных продуктов на 2–3 часа. Для сохранения железа каши из злаков следует варить в металлической посуде с минимальным добавлением воды. А в готовое блюдо можно добавить свежие ягоды, фрукты или зелень. Підводячи підсумок, зазначимо, що для задоволення потреб організму варто віддавати перевагу натуральним, нерафінованою продуктів з багатим вмістом заліза, не забувати про аскорбінової та фолієвої кислот, без яких неможливе повноцінне засвоєння мікроелемента. І обов'язково їсти яловичину у всіх її видах.
Оригінал статті: https://www.kp.ru/guide/mikroielement-zhelezo.html
- Після 40 років організм жінки потребує особливої уваги та підтримки, включаючи правильне харчування та прийом вітамінів. Ось чотири основні вітаміни, які вважають найбільш корисними для жінок у цьому віці.
- Як не дивно, весна і сонячні промені, ще не взиозі дати нашому організму достатньої кількості вітаміну Д. Тому, в більшості українців спостерігається недостатній рівень вітамуну Д3 в організмі. Профілактичне дозування якого становить 2000МО, якщо, лікар не призначив інакше, то такого дозування вистачить, аби випрвити загальну картину в організмі. Якщо брати Вітамін Д3 від Амріта - то це 1 капсула на день. Бажано зранку і додати жири у їжу - бо це жиророзчинний вітамін.